Blog 07 November 2022

Vad innebär Sveriges ordförandeskap i EU för näringslivet?

Stockholm Brief

Om mindre än två månader har det blivit dags igen. Den 1 januari 2023 inleder Sverige sin tredje period som ordförandeland i EU. Senast Sverige innehade ordföranderollen var år 2009 under regeringen Reinfeldt I. Då stod klimatkrisen och det ekonomiska läget högt upp på den politiska dagordningen. Vilka frågor kommer Ulf Kristerssons regering att prioritera under det kommande ordförandeskapet? Och vad kan det innebära för möjligheter för svenska företag?

Ordförandeskapet i EU roterar mellan unionens medlemsstater under halvårsperioder. Sverige axlar ansvaret mellan den 1 januari och 30 juni nästa år – en period då flera viktiga europeiska lagförslag kommer vara i ett slutförhandlingsskede. Exempelvis förslag kopplade till klimat, digitalisering och energi. Att avsluta förhandlingarna om förslaget om corporate sustainability due diligence ser också ut att kunna landa på Sveriges bord.

Som ordförandeland ansvarar Sverige för att föra arbetet framåt i Europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet eller rådet. I praktiken innebär det att Sverige håller i ordförandeklubban under omkring 2 000 möten i Bryssel och Luxemburg. Undantaget är i Europeiska Rådet, där stats- och regeringscheferna träffas, och Rådet för utrikes frågor. Där leds förhandlingarna av Rådets permanente ordförande Charles Michel, respektive den Höge representanten Josep Borrell. Sverige kommer dessutom vara ordförande för 150 informella möten och konferenser som anordnas på svensk mark. Under dessa möten får regeringen möjlighet att visa upp Sverige och svenska företag och innovationer. Att som bolag synas vid sådana evenemang är en möjlighet för såväl ökad förståelse som påverkan.

Ministerrådet är en av EU:s mäktigaste institutioner. Ordförandeskapet är långt ifrån oviktigt. Rollen innebär utöver administration och samordning att presentera nya politiska initiativ. Det ligger dessutom makt i att styra agendan, det vill säga att avgöra vilka frågor som ska föras upp på dagordningen och vilka som inte ska det, vilket ingår i ordföranderollen. Samtidigt är enskilda medlemsstaters utrymme att påverka EU:s agenda under själva ordförandeperioden inte obegränsat. Stort utrymme behöver ägnas åt administrering av tidigare ordförandeländers frågor.

Sveriges arbetsprogram för ordförandeskapet presenteras först i december i år. Men delar av prioriteringarna är redan kända. Sverige ingår i en så kallad ordförandeskapstrio med Frankrike och Tjeckien – länderna som innehaft ordförandeskapet under 2022. Tillsammans har länderna utarbetat långsiktiga ordförandeskapsmål.

Den 1 juni i år meddelade Magdalena Anderssons regering en allmän politisk inriktning för uppgiften. Inriktningen baseras på trions mål och har sammanfattats under fem rubriker:

  • Skapa säkerhet för EU:s medborgare och stärka EU:s roll i världen
  • Stoppa den organiserade brottsligheten
  • Snabba på klimatomställningen
  • Stärka EU:s konkurrenskraft för framtidens jobb
  • Slå vakt om unionens grundläggande värderingar

Den tidigare regeringen har dessutom aviserat att Sveriges roll blir mer av ett administrativt ordförandeskap än initiativtagande. Sammantaget erbjuder den allmänna politiska inriktningen i kombination med uttalanden från den nya regeringen en fingervisning om vilka frågor Sverige kommer att prioritera under våren. Fokus på ökad konkurrenskraft, höjda klimatambitioner och fördjupat säkerhetsarbete är följaktligen högst sannolikt. Den svenska regeringen vill även verka för att fördjupa den inre marknaden, särskilt för tjänster och den digitala ekonomin. Att driva frihandelsavtalsförhandlingar framåt är också en uttalad ambition. Efter att regeringens arbetsprogram presenteras i december kommer konsekvenserna för näringslivet att bli tydligare. Men ordförandeskapet i sig utgör en påminnelse om vikten för svenska företag att bevaka och påverka de politiska processerna i Bryssel.
 
Kekst CNC har bred erfarenhet inom europeisk Public Affairs och driver ett kontor med 15 konsulter på plats i Bryssel. Vill ditt företag veta mer om EU:s funktionssätt och förslag? Kontakta Lars Lindblad, partner på Kekst CNC, på [email protected].